Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

27/11/11

Γενικές συμβολές φύτευσης

Κριτήρια επιλογής φυτών: Εκτίμηση κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή καθώς και του μικροκλίματος που διαμορφώνεται στον κήπο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (κτίρια κλπ). Καθορισμός χρήσεων του χώρου, ανάγκες κίνησης σ’ αυτόν καθώς και κατασκευές που έχουν προληφθεί μέσα στον κήπο. Στενή συνεργασία με ειδικό ώστε να γίνουν οι σωστές επιλογές των φυτών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σχεδίου του κήπου αλλά και του χώρου. Επιλογές φυτών ανάλογα των αναγκών με τον όγκο και το μέγεθος του κτιρίου. Επιλογή φυτού ανάλογα με το χρώμα, το είδος και το μέγεθος ώστε να δημιουργούνται εναλλαγές εικόνων στο χώρο αλλά και να εξασφαλίζεται η εποχικότητα. Κόστος προμήθειας φυτικού υλικού ανάλογα με το είδος και το μέγεθος. Ανάγκες για συντήρηση και η προθυμία για ενασχόληση με αυτή.
.
Πότε φυτεύουμε: Η φύτευση των φυτών μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, εκτός από τις περιόδους με έντονο παγετό. Τα φυτά που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν οποιαδήποτε εποχή ακόμα και την περίοδο της ανθοφορίας τους σε αντίθεση με τα γυμνόριζα  ή αυτά σε μπάλα χώματος που η φύτευσή τους πρέπει να γίνει από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.


Που φυτεύουμε:
Ο χώρος που θα γίνει η φύτευση είναι πολύ σημαντικό να έχει αξιολογηθεί σωστά ώστε τα φυτά να αναπτυχθούν στις κατάλληλες συνθήκες. Εκεί  που θα γίνει η φύτευση πρέπει να υπάρχει επάρκεια χώματος, αρκετός χώρος ανάπτυξης (πλάτος και βάθος)  ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος του φυτού καθώς και επαρκής απόσταση μεταξύ των φυτών.

Τι είδη φυτών φυτεύουμε: Ο διαθέσιμος χώρος, οι κλιματικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους, η επάρκεια νερού αλλά και άλλοι παράγοντες θα καθοδηγήσουν στην επιλογή φυτών. Επιπλέον σημαντικό ρόλο στην επιλογή θα παίξει η διάταξη των φυτών στο χώρο αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε.
.
Τι φροντίδες απαιτούν τα φυτά: Τα φυτά έχουν ανάγκη από τακτικό πότισμα, σκάλισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ καλό θα ήταν να βοηθούνται με λίπανση και αναγκαία κλαδέματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το φυτό είναι ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται να το παρακολουθούμε και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του. Επιπλέον πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επεμβαίνουμε έγκαιρα όταν υπάρχει προσβολή από έντομα και ασθένειες. Με τις απαραίτητες συμβουλές του Γεωπόνου κάνουμε τις κατάλληλης επεμβάσεις με φάρμακα. 
.
Πως γίνεται η φύτευση των φυτών: Η φύτευση των φυτών είναι εύκολη αρκεί να γίνεται με προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη κάποια βασικά βήματα:
·         Αφού αποφασιστεί το σημείο φυτεύσεως σκάβουμε λάκκο λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτή της γλάστρας ή της μπάλας που θα φυτέψουμε.
·         Για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα φύτευσης καλό είναι να προσθέσουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τύρφη (φυτόχωμα) ή βελτιωτικά εδάφους.
·         Αφαιρούμε τη γλάστρα ή το περίβλημα της μπάλας από το φυτό και το τοποθετούμε μέσα στο λάκκο.
·         Γεμίζουμε το λάκκο με χώμα και πιέζουμε ελαφριά ώστε να  έρθει σε καλή επαφή η μπάλα με το έδαφος.
·         Κάνουμε καλό πότισμα ενώ στηρίζουμε όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο(κυρίως τα δένδρα  και τα αναρριχώμενα). Το δέσιμο πρέπει να γίνεται με εύκαμπτο και μαλακό υλικό ώστε να μη προκληθεί πληγή στο κορμό του φυτού..

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το φυτό: Το  πότισμα των φυτών είναι μια διαδικασία που δεν υπακούει σε κανόνες αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κάθε φυτού και να καθορίζουμε τις απαιτήσεις του. Είναι αρκετοί οι παράγοντες που ορίζουν τις ανάγκες αυτές, όπως: 
Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και η εποχή είναι σημαντικός παράγοντας. Τις μέρες που δεν έχει υγρασία και επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες τα φυτά χρειάζονται περισσότερο πότισμα όπως και τις μέρες με δυνατούς ανέμους.
Το είδος του φυτού επίσης θα καθορίσει τις ανάγκες του για άρδευση. Υπάρχουν είδη που χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες νερού για να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα είδη που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Το μέγεθος του φυτού και το στάδιο ανάπτυξης του επίσης θα καθορίσει το πότισμα που απαιτείται. Τα μεγάλα έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό αλλά όχι απαραίτητα από συχνό πότισμα.
Η σύσταση του χώματος επίσης θα καθορίσει τις ανάγκες για νερό. Στις περιπτώσεις που περιέχονται στο εδαφικό μίγμα συστατικά που συγκρατούν την υγρασία, το πότισμα μπορεί να μην είναι συχνό ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε ένα εδαφικό μίγμα χωρίς ικανότητα συγκράτησης υγρασίας..
Πότε το πότισμα είναι σωστό: Το πότισμα απαιτεί τεχνική και σωστή εκτίμηση των αναγκών του φυτού. Το νερό πρέπει να πέφτει με ήπιο τρόπο κοντά στη ρίζα του φυτού. Η διάρκεια του είναι τέτοια ώστε το φυτό να ξεδιψάσει και αυτό θα φανεί από το αν λιμνάζει το νερό, οπότε το φυτό και το έδαφος δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν άλλο. Η στράγγιση επίσης είναι πολύ σημαντική καθώς υπερβολική συσσώρευση νερού μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του φυτού. Επιπλέον, το πότισμα πρέπει να γίνεται τέτοια ώρα ώστε το φυτό να αξιοποιεί το νερό. Έτσι πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες με υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.Τέλος συχνά γεννιέται το ερώτημα για το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε. Τους ζεστούς μήνες το πότισμα πρέπει να είναι συχνό καθώς το φυτό έχει να αντιμετωπίσει έλλειψη υγρασίας λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Τους χειμερινούς μήνες το πότισμα πρέπει να συνεχίζεται, πιο αραιά όμως, καθώς ακόμα και ο δυνατός άνεμος προκαλεί απώλεια υγρασίας.
.
Πόσο συχνά και πότε πρέπει να λιπαίνουμε: Η συχνότητα των λιπάνσεων καθορίζεται από το είδος του φυτού, το στάδιο ανάπτυξης του, την εποχή αλλά και τις δικές μας επιθυμίες όπως πλούσιο φύλλωμα ή ανθοφορία. 

Γιατί χρειάζεται κλάδεμα το φυτό: Το φυτό χρειάζεται κλάδεμα για να αφαιρεθούν τα περιττά κλαδιά του ώστε να βελτιωθεί η ανάπτυξή του. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης με την ανθοφορία. Τέλος, το κλάδεμα προσφέρει αερισμό στο φυτό.  

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα σωστό κλάδεμα:  Το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για το κλάδεμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να κάνει καθαρές τομές.
 Στο καλό κλάδεμα δεν αφαιρούνται μόνο τα ξερά κλαδιά αλλά  και κάποιοι ζωντανοί βλαστοί για καλύτερη ανάπτυξη και εντυπωσιακή ανθοφορία.
Οι τομές πρέπει να είναι καθαρές και λείες ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να εισχωρήσουν από τις πληγές μύκητες και βακτήριο.
Η τομή πρέπει να γίνεται πάνω από τον οφθαλμό ώστε να μην ξεραθεί το μεσογονάτιο διάστημα.
Οι τομές πρέπει να γίνονται λοξές και αντίθετα από τον οφθαλμό.
Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται από τη βάση τους