18/11/12

Γκολντ Κρεστ, Λεμονοκυπάρισσος ή Gold Crest

Γκολντ Κρεστ, Λεμονοκυπάρισσος ή Gold Crest
Η οικογένεια Cupressus
Το γένος περιλαμβάνει περίπου 25 είδη κωνοφόρων δένδρων ή μεγάλων θάμνων που κατάγονται από το βόρειο ημισφαίριο. Είναι αειθαλή φυτά με λεπιοειδή σταυρωτά και αντίθετα, αρωματικά φύλλα που σε νεαρά φυτά είναι βελονοειδή. Οι καρποί τους είναι ξυλώδεις και σφαιρικοί.
Από τη χώρα μας κατάγεται το Cupressus sempervirens (Κυπαρίσσι το αειθαλές). Αναπτύσσονται ακόμη και σε ξηρά και άγονα, όξινα ή αλκαλικά εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις. Φυτέψτε τα μεμονωμένα, σε ανεμοφράκτες και δενδροστοιχίες ακόμη και σε παραθαλάσσιες θέσεις. Δέχονται κλάδεμα μορφοποίησης. Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται με σπόρους που φυτρώνουν εύκολα την άνοιξη, ενώ οι ποικιλίες κυρίως με εμβόλια ή με ημιξυλώδη μοσχεύματα με “νύχι” το καλοκαίρι.
Cupressus macrocarpa "Goldcrest"

Φυτό με κωνική κόμη και έντονο κίτρινο φύλλωμα που αναδύει άρωμα λεμονιού, όταν το τρίψουμε στα χέρια μας.
Είναι ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα κωνοφόρα φυτά στη χώρα μας. Το ριζικό του σύστημα είναι ευπαθές και σχεδόν πάντοτε θα το συναντήσουμε στρεβλό από τους ανέμους, οι οποίοι πολλές φορές το ανατρέπουν. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιλέγουμε εμβολιασμένα φυτά και όχι μοσχεύματα. Απαιτεί προστασία από τους πολύ δυνατούς παγετούς.
Το Gold Crest ( Cupressus macrocarpa) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά για φράχτες μετά το Leyland. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αλλά και ηλιόλουστα σημεία. Σε περίπτωση φράχτη θα πρέπει τα φυτά να φυτεύονται σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο, αλλά και τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από την μάντρα.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος και πέντε μέτρα χωρίς προβλήματα. Επίσης όπως το Leyland προσβάλεται από μύκητα και για αυτό καλό είναι να γίνονται προοληπτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα
  • Αντοχή στον πάγο: Μεσαίες
  • Απαιτήσεις σε νερό: Μεσαίες
  • Απαιτήσεις σε φως: Ημισκυόφυτα, Φωτόφιλα
  • Είδος Φυλλώματος: Αειθαλή
  • Είδος Φυτού: Κωνοφόρο
  • Μέγιστο Ύψος: 8m
  • Μέγιστη Διάμετρος: 3m