Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

18/11/12

Τί να προσέξω πριν φτιάξω το κήπο μου;

Όταν φτιάχνατε το σπίτι πιθανόν να είχατε ένα οικόπεδο με εξαιρετικό χώμα. Δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, τώρα να είναι πουλημένο σε κάποιον άλλο κήπο, ενώ ο κήπος σας σε βάθος  ένα  μετρό να έχει σκεπασμένα μπάζα - που κάποιος άλλος πλήρωσε για να πεταχτούν σε ειδικούς ελεγχόμενους χώρους. Πιθανότερο όμως είναι το επιφανειακό χώμα να είναι το φτωχό και ακατάλληλο χώμα που έβγαλαν για να κάνουν τα θεμέλια και η πλέον οικονομική λύση ήταν απλά να το παρατήσουν και να φύγουν. Προσοχή λοιπόν στους συνεργάτες, υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί και άλλοι όχι και τόσο.  Επισης  όταν καταφέρνετε χαμηλές τιμές να θυμάστε ότι υπάρχει λόγος που δίνουν χαμηλές τιμές. Τελικά δεν είναι απίθανο να είστε εσείς ο υπεύθυνος της κατάστασης.
Οικονομία στο νερό. Πάντοτε ακριβό, πάντοτε δυσεύρετο. Ένας λόγος για να αποφύγετε τις μεγάλες επιφάνειες με γκαζόν και να προτιμήσετε φυτά της περιοχής. Πάντοτε με ευφυή σχεδιασμό.
Σύσταση νερού & σύσταση χώματος. Κάντε μια ανάλυση πριν ξεκινήσετε. Είναι κρίμα μετά από 3 χρονιά να ανακαλύψετε ότι πληρώσατε για να  βάλετε φυτά που αργοπεθαίνουν αντί να αναπτύσσονται.
Πότε χωρίς συμβόλαιο. Πριν ξεκινήσετε τον κήπο σας,  υπογράψτε ένα συμβόλαιο όπου θα περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες και τα υλικά. Όταν λέμε αναλυτικά εννοούμε πολύ αναλυτικά.

- Το κόστος το δέντρων εξαρτάται από το ύψος, την ηλικία, την διάμετρο και  την διάμετρο του κορμού. Ένα δέντρο ψήλο με λεπτό κορμό και αραιό φύλλωμα, κοστίζει λιγότερο από ένα άλλο πιο χαμηλό με πυκνό φύλλωμα και χοντρό κορμό.
- Διευκρινίστε σαφώς τη εννοεί το φυτώριο ή ο κηποτέχνης με τον όρο "χώμα κήπου".
- Αποσαφηνίστε το τι εργασίες θα γίνουν και περιγράψτε ακριβώς αυτές καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα (κυρίως αυτά).
- Βαλτέ ένα όρο ο όποιος θα περιλαμβάνει αυτά που δεν πρέπει να γίνουν: (χημικές λιπάνσεις, κ.α.).
- Διευκρινίστε ότι η κοπριά θα πρέπει να είναι χωνεμένη.
- Ζητήστε να είναι υπεύθυνο το συνεργείο κήπου για την κατάσταση του τουλάχιστον 3 μήνες από την κατασκευή του. Τυχόν λάθη θα έχουν βγει μέχρι τότε, αλλά το καλύτερο είναι να υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση ολόκληρου του κήπου, τουλάχιστον για έναν χρόνο.
- Διευκρινίστε ότι θα παραλάβετε τον κήπο τελειωμένο αλλά και καθαρό. Πέτρες, ξύλα, τεράστιες γλάστρες, απαιτούν εξτρά μεροκάματα ώστε να καθαρίσει ο κήπος.

Πηγή: greenhost.gr