Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10/10/11

Παιχνίδια στον κήπο

Αν έχετε την τύχη να διαθέτετε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο κήπο, μην παραλείψετε να δημιουργήσετε εκεί έναν χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά σας. Μπορείτε να τον εξοπλίσετε με διάφορα αντικείμενα, να φτιάξετε πολύπλοκες κατασκευές ή να υλοποιήσετε μόνο μερικές απλές ιδέες για να δώσετε στα μικρότερα μέλη της οικογένειας αυτό που ονειρεύονται για τις ηλιόλουστες μέρες. Και -ποιος ξέρει;- ίσως τελικά εσείς να χαίρεστε αυτά τα παιχνίδια περισσότερο από ό,τι εκείνα!
 
Το σπιτάκι του κήπουΈνα απλό σχέδιο, χαρούμενα χρώματα και λίγη δεξιοτεχνία είναι αρκετά για να κατασκευάσετε ένα λιλιπούτειο σπιτάκι το οποίο τα παιδιά σας θα χαίρονται ιδιαίτερα. Φτιάξτε φινιστρίνια σε διάφορα σχήματα αντί για τα κλασικά παράθυρα, μια πόρτα σε στιλ σαλούν, μια σκεπή με επένδυση από καλάμια και μικρά ράφια που θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στο παιχνίδι. Αν θέλετε, μπορείτε να το εξοπλίσετε με έπιπλα και συσκευές μινιατούρες (π.χ. κουζίνα), για να έχουν απόλυτα την αίσθηση του δικού τους σπιτιού. 


Με το φτυαράκι στο χέριΕίναι σίγουρο ότι θα το λατρέψουν. Ένα σκάμμα με άμμο γίνεται εύκολα και αποτελεί πάντα ένα από τα αγαπημένα σημεία των παιδιών, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κινηθούν και να παίξουν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς (ας λερωθούν) και κανόνες (μπορούν να βγάλουν και να βάλουν την άμμο όσες φορές θέλουν!). Φτιάχνοντας το ξύλινο πλαίσιο έχετε υπόψη ότι ένα περβάζι μερικών εκατοστών θα είναι αρκετά χρήσιμο, καθώς θα χρησιμεύει και για να κάθονται τα παιδιά.  


Άποψη deco Συνδυάστε το τερπνό μετά του ωφελίμου! Φτιάξτε ένα ευρύχωρο (τουλάχιστον 1,20x1,20 μ.) κτιστό σκάμμα σε προέκταση του τοίχου της αυλής σας. Βάψτε το σε ένα όμορφο χρώμα και τοποθετήστε ένα κάλυμμα από χρωματιστό άθραυστο γυαλί σε μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο θα χρησιμεύει και σαν διακοσμητικό στοιχείο στον χώρο, όταν το σκάμμα δεν χρησιμοποιείται από τα παιδιά. Προσέξτε μόνο να στερεώνετε καλά το πορτάκι όταν είναι ανοιχτό, για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Στα μαλακάΦτιάξτε μια σύνθεση από παιχνίδια (μπάρες, σκοινάκια, κούνιες κ.λπ.), με κύρια βάση έναν γερό ξύλινο σκελετό. Πρώτα, όμως, φροντίστε να δημιουργήσετε μια αρκετά μαλακή επιφάνεια κάτω και γύρω από την κατασκευή, που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια σε κάθε πτώση του παιδιού. Προτιμήστε φρέσκια άμμο, που θυμίζει παραλία και δίνει τη δυνατότητα για κατασκευή κάστρων ή παιχνίδια με μίνι μπουλντόζες, και κάντε μία στρώση με βάθος τουλάχιστον 20 εκ.  

Τραμπαλιστείτε!
Για παιδιά άνω των 5 ετών, τι πιο κλασικό για να διασκεδάζουν από μια τραμπάλα; Μερικά απλά κομμάτια ξύλο και ένα δοκάρι, που πρώτα έχουν λειανθεί καλά, αποτελούν τα απαραίτητα υλικά. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε σε κάθε κάθισμα και μία πλάτη, που θα στηρίζει τον κορμό των παιδιών, αλλά και τις λαβές για να κρατιούνται. 

Στο δίχτυΑν η αυλή σας έχει μεγάλα δέντρα (τουλάχιστον δύο), εξετάστε το ενδεχόμενο να κρεμάσετε μία και παραπάνω αιώρες. Στο εμπόριο θα βρείτε διαφόρων τύπων (απλό δίχτυ, με ύφασμα, σε μορφή κρεμαστής πολυθρόνας κ.άλ.), όλες ιδανικές για να ξαπλώνουν οι μικροί σας κηπουροί όταν κουράζονται, αλλά σίγουρα και εσείς! Χρειάζεται βεβαίως να σιγουρευτείτε πρώτα για το βάρος που αντέχουν τα κλαδιά που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά και οι ίδιες οι αιώρες που θα αγοράσετε, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες… πτώσεις! 

Σαν παιδική χαράΣε μια κούνια τα παιδιά σας μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες. Αυτό που χρειάζεστε για να την φτιάξετε είναι μια βάση από σκληρό, καλό ξύλο, γερά σχοινιά και μια επίσης ανθεκτικά τάβλα για το κάθισμα. Κατασκευάζοντας το πλαίσιο, μην ξεχάσετε να φτιάξετε τις γωνίες-στηρίγματα. Μπορείτε να αφήσετε περιθώριο στο οριζόντιο δοκάρι, για να κρεμάσετε και ένα σκοινί με κόμπους, για ανάβαση. 
   
Συμβουλή: Αν θέλετε να κατασκευάσετε κούνια ή τραμπάλα, ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού (ξυλουργού) για το είδος του ξύλου και τα αξεσουάρ συνδεσμολογίας (καρφιά κ.λπ.) που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, για να έχετε όσο το δυνατόν πιο σταθερό και ασφαλές αποτέλεσμα. 

απο το: