Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20/4/11

Ηλιόσπορος

Οι ηλιόσποροι μας είναι περισσότερο γνωστοί για τη γεύση τους παρά για τις μοναδικές τους φαρμακευτικές ιδιότητες, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα πολύτιμες για την καρδιά.

O ηλίανθος καλλιεργείται εύκολα ακόμα και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Το λουλούδι του μάλιστα, που μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα, στρέφεται πάντα προς τον ήλιο. Μπορούμε να αποξηράνουμε τους σπόρους του απλώνοντάς τους στο φως του ήλιου κάτω από κουνουπιέρα ή τούλι για να τους προστατέψουμε από τα πουλιά ή να τους αγοράσουμε από καταστήματα ξηρών καρπών και υγιεινών τροφών.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Οι ωμοί άψητοι ηλιόσποροι περιέχουν μεταξύ άλλων ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, τανίνη, λεκιθίνη, φθόριο, μαγνήσιο και ιώδιο. Θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικοί σε περιπτώσεις βήχα, φαρυγγίτιδας, κρυολογήματος, ενώ ενδέχεται να 

Μάθετε ότι...

έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, να βελτιώνουν την όραση και να ελαττώνουν τους πόνους των αρθριτικών χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχουν. Επιπλέον, οι ηλιόσποροι θεωρούνται ωφέλιμοι για αυτούς που υποφέρουν από ουρία, ρευματισμούς και διαβήτη. Τέλος έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι σύμμαχοι της καρδιάς μας, μια και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης χάρη στις φυτικές στερόλες που περιέχουν, ενώ αποτρέπουν και το σχηματισμό πέτρας στη χολή και τα νεφρά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος.
Οι άψητοι ηλιόσποροι είναι κατάλληλοι και για δίαιτα, αφού μισό φλιτζάνι αρκεί για να μας χορτάσει δίνοντάς μας μόλις 280 θερμίδες.

Στην κουζίνα
Οι ηλιόσποροι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού αλλά και σε ορεκτικά, γλυκά, σαλάτες, σούπες και μπισκότα. Ωστόσο θεωρούνται περισσότερο ωφέλιμοι όταν τους τρώμε ωμούς ή ελαφρά ψημένους και πάντα ανάλατους ως σνακ.

Tip
Διατηρήστε τους ηλιόσπορους σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο ή την κατάψυξη, στην οποία μάλιστα μπορείτε να τους κρατήσετε μέχρι ένα χρόνο.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου