Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

11/4/11

Ραπανάκι

Ένα καυτερό λαχανικό που έχει φήμη αφροδισιακού και τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια. Λέγεται ότι οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο έτρωγαν μεγάλες ποσότητες από ραπανάκια προκειμένου να αντλούν δύναμη και να αισθάνονται ευεξία για το χτίσιμο των πυραμίδων. Από την άλλη, οι αρχαίοι Αθηναίοι τα τοποθετούσαν σε χρυσούς δίσκους και τα προσέφεραν στους θεούς για να τους εξευμενίσουν. Στις μέρες μας, και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι η εποχή του, το ραπανάκι χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό σε σαλάτες, κι όχι μόνο... Απολαύστε το στις συνταγές που σας προτείνουμε και θα μας θυμηθείτε.

Διατροφική αξία
Βιταμίνη C
Κάλιο
Λουτεΐνη
Σίδηρος
Μαγνήσιο
Φώσφορος

Πού κάνει καλό
Στην αρχαία Ρώμη ο ποιητής Οράτιος υποστήριζε ότι το ραπανάκι βοηθούσε πολύ στο ξαλάφρωμα ενός φορτωμένου στομαχιού. Πράγματι, όπως έχει αποδειχθεί σήμερα, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Χρησιμοποιείται επίσης ως αντιβηχικό, είναι κατάλληλο για τη διάλυση νεφρόλιθων, χολόλιθων και βοηθά στην αντιμετώπιση των ηπατικών παθήσεων και της αρθρίτιδας.
Έχει αποτοξινωτική δράση στο συκώτι και μειώνει τα αέρια από τα έντερα, καθαρίζοντάς τα από διάφορα παράσιτα, ενώ συμβάλλει στην πηκτικότητα του αίματος.
Η λουτεΐνη που περιέχει ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ειδικά για τη λουτεΐνη, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την επαρκή διαιτητική της πρόσληψη με μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση των ματιών, η οποία σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι πρέπει να ξέρω.
Τα ραπανάκια πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος πριν από την κατανάλωσή τους και να τρώγονται ωμά, καθώς έτσι διατηρούνται αναλλοίωτες όλες οι θρεπτικές τους ουσίες, οι οποίες σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. βρασμός) καταστρέφονται, υποβαθμίζοντας έτσι τη θρεπτική αξία του λαχανικού.
Εκτός από το να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα στις σαλάτες, μπορούμε να κάνουμε χυμό από ραπανάκι μαζί με λάχανο, καρότο και άλλα λαχανικά και να τον πίνουμε σε μικρές ποσότητες (ένα ποτήρι του κρασιού) πριν από τα γεύματα ως ορεκτικό ποτό.
Εάν βάλετε και μία πρέζα σκόνη από τζίντζερ, αυξάνεται η δραστικότητα των γαστρικών υγρών και έτσι εξασφαλίζετε καλή πέψη. Εάν χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι του κρασιού φρέσκο χυμό από ραπανάκια με μία πρέζα σκόνη από κορίανδρο, τότε βοηθάτε στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Πηγή: www.ethnos.gr