Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7/3/11

Καλλιέργεια πιπεριάς

Οι πιπεριές θέλουν ζέστη για να αναπτυχθούν. Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους πιπεριάς σε φυτώρια μέσα στο σπίτι 5 με 8 εβδομάδες πριν από τα τελευταία κρύα.
Τοποθετήστε τους σπόρους σε ανεξάρτητα κυπελάκια ή μικρές γλάστρες. Φροντίστε το χώμα να έχει θερμοκρασία γύρω στους 27οC, μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι. Θα χρειαστούν 1 με 2 εβδομάδες μέχρι να γίνει αυτό. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα φυτάκια της πιπεριάς οι απαιτήσεις σε θερμοκρασία γίνονται πιο ελαστικές.
Η θερμοκρασία που θέλουν τα σπορόφυτα της πιπεριάς την ημερά είναι 18-24οC και το βράδυ 16-18οC. Αποφύγεται η θερμοκρασία το βράδυ να πέσει κάτω από τους 12οC.
Συμβουλή: Αν δεν έχετε θερμενόμενο φυτώριο, μπορείτε να τοποθετήσετε τα σπορόφυτα πάνω σε ένα παλιό ψυγείο. Η θερμότητα που παράγεται από το μηχανισμό στο πίσω μέρος, θα διατηρήσει τα σπορόφυτα της πιπεριάς ζεστά.

4 εβδομάδες αργότερα, θα πρέπει να μεταφέρετε τα σπορόφυτα σε ένα κρύο δωμάτιο για το βράδυ. Έτσι θα καταφέρετε να τα σκληραγωγήσετε και να τα προετοιμάσετε για τη μεταφύτευση στον κήπο/χωράφι.
Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα στον κήπο/χωράφι στα μέσα Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ή ακόμη και νωρίτερα αν οι τοπικές συνθήκες το επιτρέπουν. Επιλέξτε ένα μέρος στον κήπο σας που είναι ηλιόλουστο και δεν το πιάνει ο αέρας.
Οι πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν είναι σκληρές και μεγάλες. Αν όμως περιμένετε ακόμη περισσότερο, το φρούτο θα ωριμάσει επιπλέον και θα αλλάξει χρώμα σε κόκκινο, κίτρινο, καφέ ή μωβ. Η γλυκύτητα και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυξάνουν κατακόρυφα όταν η πιπεριά αλλάζει χρώμα.
Αν όμως μαζεύετε τις πιπεριές είναι ακόμη πράσινες, τότε το φυτό θα παράγει περισσότερες πιπεριές.
Η αναμενόμενη παραγωγή, αν και αυτό εξαρτάται και από την ποικλιία, είναι 5-10 μεγάλες πιπεριές ανά φυτό