Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16/11/16

Σχεδιάζοντας τον βραχόκηπό μας

Η ελληνική φύση χαρακτηρίζεται έντονα από το μεσογειακό «πράσινο» στοιχείο, όπως και από περίτεχνες συνθέσεις πέτρας και νερού. Φυσικές εικόνες αυτού του είδους δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν κατά τη σχεδίαση ενός σύγχρονου κήπου. Οι βραχόκηποι-βραχοσυνθέσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στη μοντέρνα κηποτεχνία, καθώς προσφέρουν μοναδική ομορφιά, ποικιλία και πρωτοτυπία στον εξωτερικό μας χώρο. Αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια του κήπου, διαμορφωμένα από διακοσμητικές πέτρες, βράχους, κορμούς δέντρων, ρίζες και πιθάρια, οι συνδυασμοί των οποίων δένουν αρμονικά με τα λοιπά στοιχεία του εξωτερικού χώρου, όπως και με το αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας. Οι διαστάσεις και οι μορφές με τις οποίες εντοπίζονται ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του κήπου. Παρουσιάζονται συνήθως με τη μορφή τεχνητών λοφίσκων αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά, τα φυτά και η μορφή της βραχοσύνθεσης θα πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή, καθώς στην περιοχή ενός βραχόκηπου υπάρχει μια ιδιαίτερη συμβίωση ζωντανών οργανισμών (βραχόφιλων φυτών) με αδρανή υλικά (πετρώματα, χώμα, χαλίκια, κορμούς, ρίζες, κεραμικά) τοποθετημένα πάντοτε σε ισορροπία μεταξύ τους. Η παρουσία μιας βραχοσύνθεσης σπάει τη μονοτονία ενός κοινού κήπου. Τοποθετημένη ανάμεσα σε κάποιες περιοχές με γκαζόν ή σε κάποια αδιάφορα σημεία του χώρου, μπορεί να τα αναδείξει σε αγαπημένες γωνιές του κήπου, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και κερδίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Αφού επιλεχθεί η πιο κατάλληλη τοποθεσία μέσα στον κήπο, η μορφή και το μέγεθός της βραχοσύνθεσης προχωράμε στη διαδικασία διαμόρφωσης του βραχόκηπου τοποθετώντας το θεμέλιο στοιχείο της σύνθεσης, που είναι το κατάλληλο έδαφος. Το χώμα σε αυτό το σημείο του εξωτερικού μας χώρου θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση (αμμοαργιλώδες) και να φέρει στρώσεις χοντρού χαλικιού, τα οποία με τη σωστή διάταξη και κλίση θα συγκρατούν το χώμα προστατεύοντας το από ενδεχόμενες διαβρώσεις λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης νερού (λόγω άρδευσης ή καιρικών συνθηκών).


Εστιαζόμενοι στη διακοσμητική διάσταση ενός βραχόκηπου, τοποθετούμε τους βράχους (πέτρες), ρίζες, κορμούς, βότσαλα, πιθάρια, τα οποία αποτελούν τα επιβλητικά στοιχεία της σύνθεσης, προσέχοντας ώστε να δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο και όχι μια συστάδα από άμορφους συγκεντρωμένους όγκους. Ο συνδυασμός τους με την παρουσία του νερού (καταρράκτες, ρυάκια) μπορεί να χαρίσει στο χώρο μας πολύτιμες νότες χαλάρωσης και ευεξίας.

Τα φυτά αποτελούν το δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο ενός βραχόκηπου και η επιλογή τους θα πρέπει να τελεσθεί με πολύ προσοχή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατούν στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν συστήνεται να είναι ανθεκτικά σε ξερά και άγονα εδάφη. Κακτοειδή, παχύφυτα, πολυετή ποώδη και ετήσια ανθόφυτα μπορούν να χαρίσουν ζωή στο μικρό μας βραχόκηπο. Ως κύριο και επιβλητικό φυτό επιλέξτε μια δράκαινα ή ένα γιούκα το οποίο θα τοποθετήσετε σε κεντρικό ή περίοπτο σημείο, ενώ για τη λοιπή φυτική σύνθεση ιδανικές επιλογές θεωρούνται οι μικροί θάμνοι (κυδωνίαστρο, ερυθρελάτη, γιουνίπερο) όπως και μικρά φρύγανα.

Ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στα στοιχεία της βραχοσύνθεσης προτείνεται να καλυφθεί με εδαφοκαλυπτικά ή διάφορα αδρανή υλικά υψηλού αισθητικού ενδιαφέροντος όπως χαλίκι, πέτρινες πλάκες, βότσαλα ή χοντρόκοκκη άμμο. Για φυσικότερα αποτελέσματα επιλέξτε φλοιούς δέντρων, πολτοποιημένα κλαδιά ή πριονίδι. Η κάλυψη του εδάφους βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας (κατακράτηση χώματος) και ολοκληρώνει το γενικό διακοσμητικό ύφος της κατασκευής.

Ο βραχόκηπος δεν απαιτεί τακτική συντήρηση, καθώς τα είδη των φυτών που χρησιμοποιούνται δεν χρειάζονται πολύ νερό και συχνές λιπάνσεις, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις καλλιεργητικές εργασίες στο ελάχιστο. Για τη σωστή συντήρηση του χώρου θα πρέπει να γίνεται ο βασικός καθαρισμός του με βοτάνισμα (απομάκρυνση ζιζανίων) και εμπλουτισμό-συμπλήρωση του χώματος με νέο καθώς είναι πιθανόν, μετά την πάροδο του χειμώνα να έχει χαθεί σημαντική ποσότητά του λόγω των τακτικών βροχοπτώσεων. Όσα φυτά καταστρέφονται θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και να αντικαθιστώνται με νέα ώστε να μη χαλάει η αρμονική εικόνα του βραχόκηπού. Κοπή ξερών λουλουδιών, κλαδιών καθώς και λιπάνσεις 2 φορές το χρόνο (άνοιξη, φθινόπωρο) είναι εξίσου απαραίτητες για την ορθή συντήρηση του χώρου.

Αφιερώστε ένα κομμάτι του κήπου σας για τη διαμόρφωση ενός βραχόκηπου χαρίζοντας στον εξωτερικό σας χώρο τη μικρογραφία ενός απόλυτα «φυσικού τοπίου». Δημιουργήστε πρωτότυπες βραχοσυνθέσεις σε συνδυασμό με όμορφα φυτά και υδάτινα στοιχεία και να είστε σίγουροι πως η τοποθεσία του βραχόκηπου θα αποτελέσει την αγαπημένη γωνιά σας στο χώρο του κήπου.