Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

1/7/12

Καλλιέργεια δημοσίων εκτάσεων

Ο δήμαρχος Λάρισας πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μοίρασε 22 στρέμματα του δήμου σε τεμάχια 500 τ.μ. σε όσους επιθυμούν να φτιάξουν ένα λαχανόκηπο. Φαίνεται ότι αρκετοί δημότες δέχτηκαν αυτή την προσφορά και καλλιεργούν λαχανόκηπους. Αυτό σημαίνει ότι ασχολούνται με μια πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγική δραστηριότητα, η οποία τους δίνει τη χαρά να καλλιεργούν και να παράγουν αρκετά προϊόντα για την οικογένειά τους.Πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΠΘ αναφέρει ότι 200 αγροτεμάχια των 100 τ.μ. έκαστο διανέμονται σε φοιτητές της Γεωπονικής για να καλλιεργήσουν λαχανόκηπους - πολύ αξιόλογη εφαρμογή αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Κάποιοι άλλοι δήμαρχοι επιτρέπουν σε δημότες τους να καλλιεργούν κάποιους χώρους σε πάρκα ή δημοτικές εκτάσεις που δεν αξιοποιούνται με άλλο τρόπο.
Ορισμένοι, οι οποίοι έχουν οικόπεδα αναξιοποίητα σε προάστια, θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν. Δίπλα στο Μετρό Χαλανδρίου κάθε φορά που περνάω βλέπω έναν τέτοιο κήπο σε οικόπεδο, ο οποίος είναι γεμάτος λαχανικά.

 Είναι και αυτή η προσπάθεια μια παραγωγική απάντηση στην οικονομική κρίση της εποχής μας. Ας αξιοποιήσουμε αυτό που υπάρχει, έστω και ένα μικρό πατρικό κτηματάκι. Από τη γη μας βγαίνει ο πλούτος, έλεγε ο σοφός Πλάτων. Θα μπορούσε να προωθηθεί το θέμα της ενοικίασης εκτάσεων κρατικής γης με μικρό τίμημα ώστε να είναι προσιτές και σε ανθρώπους που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και θέλουν να καλλιεργήσουν ίσως κάτι καινούργιο, το οποίο αποδίδει καλύτερα από τις συνηθισμένες καλλιέργειες.
Αναφέρεται ότι κάποιος Ελληνορωσοπόντιος μαζί με τη γυναίκα του καλλιεργούν 1,5 στρέμμα στη Βόρεια Ελλάδα και έχουν φυτέψει μύρτιλο ή το μπλε μούρο, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση ιδίως στη Γερμανία και την Αμερική. Το ζεύγος αυτό έχει εισόδημα όσα θα είχαν εάν καλλιεργούσαν 400 στρέμματα καλαμπόκι.