14/11/11

Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας

Tο όραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή του «πράσινου ελληνικού πετρελαίου», με την καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού της αγριαγκινάρας, θέτει σε τροχιά υλοποίησης στη Μαγνησία η εταιρία Thestra Cynara Ελληνική Βιοενεργειακή Α.Ε. Hδη έχουν καλλιεργηθεί 17.000 στρέμματα, ενώ ο στρατηγικός στόχος είναι μέχρι και τον Οκτώβριο να έχουν καλλιεργηθεί 100.000 - 150.000 στρέμματα με αγριαγκινάρα. Για την τριετία, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων που μαζί με άλλα γεωργικά υπολείμματα (άχυρο, πριονίδια κ.ά.) θα δώσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η εταιρία παρέχει συμβόλαια για την καλλιέργεια του πολυετούς ενεργειακού φυτού για πάνω από 10 χρόνια, ενώ σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η αγριαγκινάρα έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής. Επιπροσθέτως, επειδή το συγκεκριμένο ενεργειακό φυτό εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές, δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση ξηρής ουσίας κυμαίνεται από 1.200 - 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2 - 3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 - 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά η στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.

Με βάση την τιμή ζήτησης του προϊόντος από χώρες του εξωτερικού, τουλάχιστον 200 ευρώ ο τόνος, η αντικατάσταση χωραφιών που σήμερα καλλιεργούνται με σιτάρι, για παράδειγμα, με αγριαγκινάρα θα αποδώσει στον αγρότη ένα πρόσθετο ακαθάριστο κέρδος της τάξης των 80 έως 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόσβεση της μονάδας μετατροπής της βιομάζας σε πελλέτες μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Από το 2013 και μετά, με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με βάση την οποία περιορίζονται έως και κόβονται οι επιδοτήσεις των συμβατικών καλλιεργειών, για την αγριαγκινάρα η επιδότηση θα είναι στα 45 ευρώ, ενώ ο αγρότης που καλλιεργεί το συγκεκριμένο φυτό θα επιδοτείται γι'Α αυτό, ενώ θα λαμβάνει συγχρόνως και την επιδότηση της προηγούμενης καλλιέργειας.

express.gr