25/3/11

Φυτά - Τρόποι Πολλαπλασιασμού

Υπάρχουν πολλές μέθοδες πολλαπλασιασμού των φυτών. Η πιο διαδεδομένη, που ακολουθείται από επαγγελματίες, είναι οι σπόροι. Ο τρόπος αυτός μειονεκτεί στον πολλαπλασιασμό υβριδίων (φυτά που προέρχονται από τη διασταύρωση διαφορετικών ειδών). Με σπόρους, συνήθως, πολλαπλασιάζονται τα φοινικοειδή και τα μονοετή φυτά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σπόροι για πάρα πολλά διακοσμητικά φυτά, πράγμα που διευκολύνει τους ερασιτέχνες καλλιεργητές.
Πολλές φορές όμως, τα φυτά που προέρχονται από σπόρους δεν μοιάζουν με τους γονείς του και γι' αυτό προτιμώνται άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού. Τα φυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν από ένα μέρος του αρχικού φυτού (γονείς) και η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι τα μοσχεύματα.
Τα ακραία μοσχεύματα είναι κομμάτια βλαστών με ένα ή δύο φύλλα και ένα ακραίο σημείο ανάπτυξης. Τα μοσχεύματα βάσης αποτελούνται από ένα βλαστάρι με ένα ή δυο φύλλα και ένα ακραίο σημείο ανάπτυξης που κόβεται στο σημείο επαφής του με το χώμα. Τα μοσχεύματα βλαστών αποτελούνται από ένα άφυλλο κομμάτι βλαστού με ένα ή περισσότερα μάτια και έχουν μήκος 5 εκατοστά περίπου. Αυτός ο τρόπος συνιστάται σε φυτά που έχουν ξυλώδη βλαστό.
Τα μοσχεύματα οφθαλμών αποτελούνται από ένα μικρό κομμάτι βλαστού με ένα
φύλλο και ένα μάτι. Τα μοσχεύματα φύλλων με μίσχο είναι προτιμότερα για μερικά φυτά. Ο μίσχος και λίγο από το φύλλο φυτεύεται στο χώμα και ένα καινούριο φυτό θα εμφανιστεί. Άλλα φυτά πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα φύλλων. Σ' αυτή την περίπτωση τα κομμένα κομμάτια ενός φύλλου ή ολόκληρο το φύλλο, αφού προηγούμενα χαραχθεί το κεντρικό του νεύρο, παραχώνονται σε υγρή άμμο. Νέα φυτά θα εμφανιστούν πάνω σε διάφορα σημεία του φύλλου.
Μερικά φυτά μπορούν να χωριστούν σε 2, 3 ή 4 καμιά φορά νέα φυτά, ξεχωρίζοντας τη στεφάνη του φυτού μαζί με τις αντίστοιχες ρίζες. Αυτός ο τρόπος πολλαπλασιασμού είναι γνωστός σαν διαίρεση των ριζών και είναι αρκετά ευκολότερος.
Στα κονδυλώδη φυτά χωρίζουμε τους κονδύλους σε κομμάτια, που το καθένα έχει ένα σημείο ανάπτυξης. Άλλα φυτά δημιουργούν από μόνα τους νέα φυτάρια που μπορούν να κοπούν και να μεταφυτευτούν. Υπάρχουν κι άλλοι μέθοδοι πολλαπλασιασμού όπως οι εναέριες καταβολάδες, οι έριζες παραφυάδες, οι υδροκαλλιέργειες και τα παραβλαστήματα. Τα κατάλληλα εργαλεία βοηθούν στην αποτελεσματικότητα του πολλαπλασιασμού. Ένα κοφτερό μαχαίρι είναι απαραίτητο, καθώς επίσης η σκόνη ορμόνης ριζοβολίας για τις κομμένες επιφάνειες των μοσχευμάτων και η σκόνη θειαφιού που βοηθά στην επούλωση των πληγών του μητρικού φυτού.
Τα μοσχεύματα φυτεύονται σε μείγμα από ίσα μέρη άμμου και αργιλλώδους ή τυρφώδους χώματος. Οι γλάστρες ή ο δίσκος σποράς καλύπτονται με επιφάνειες γυαλιού ή νάιλον σακούλες. Θυμηθείτε να αφαιρείτε το γυάλινο ή πλαστικό σκέπασμα για λίγα λεπτά κάθε μέρα, για να αποφύγετε σάπισμα των μοσχευμάτων.
Η ειδική συσκευή πολλαπλασιασμού είναι από τα πιο ακριβά κομμάτια του εξοπλισμού. Είναι ένας θερμαινόμενος από τη βάση του δίσκος με πλαστικό σκέπασμα. Είναι χρήσιμος για μοσχεύματα που πιάνουν δύσκολα. Πολλά φυτά ριζοβολούν σε νερό και είναι μια μέθοδος που μπορούν οι ερασιτέχνες να πειραματιστούν.