Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20/3/11

Τα πατζάρια ρίχνουν την πίεση

Η κατανάλωση 500 ml χυμού από παντζάρια ημερησίως μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή «Μπαρτς» του Λονδίνου και την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα εξηγούν ότι το βασικό συστατικό με την επωφελή δράση είναι το νιτρικό άλας, που επίσης περιέχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σε ομάδα υγιών εθελοντών διαπιστώθηκε ότι η αρτηριακή πίεση του αίματος μειωνόταν εντός μιας ώρας από την κατανάλωση χυμού παντζαριών.
Παλαιότερα τα προστατευτικά οφέλη των διατροφικών σχημάτων με αυξημένη περιεκτικότητα σε λαχανικά έχει αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχουν.
Ενώ χρειάστηκε λιγότερο από μια ώρα για να παρατηρηθεί η μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριών, ήταν περισσότερο εμφανής μετά από τρεις ή τέσσερις ώρες και ο βαθμός μείωσης συνέχισε να είναι εντοπίσιμος έως και 24 ώρες αργότερα.
Το νιτρικό άλας που περιέχει ο χυμός μετατρέπεται στην σίελο από τα βακτήρια που υπάρχουν πάνω στην γλώσσα σε νιτρώδες άλας. Η σίελος που περιέχει νιτρώδες άλας δια της κατάποσης φτάνει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και είτε μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο είτε ξαναμπαίνει στην κυκλοφορία ως νιτρικό άλας.
Η χρονική στιγμή κορύφωσης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με την εμφάνιση και την κορύφωση του νιτρικού άλατος στην αιματική κυκλοφορία.
Σε δεύτερη ομάδα εθελοντών δεν καταγράφηκε παρόμοια πτώση της αρτηριακής πίεσης που δεν κατάπιαν σίελο ενώ είχαν πιει χυμό από παντζάρια ή τρεις ώρες αργότερα.


Πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων είναι υπερτασικοί, και έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 29% μέχρι το 2025.
Η υπέρταση προκαλεί περίπου το 50% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και το 75% των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συνολικά, η καρδιαγγειακή νόσος είναι αιτία θανάτου 110.000 ατόμων ετησίως μόνο στη Μ. Βρετανία.

Πηγή: www.capital.gr